1625

Jag är drygt 1600 kronor fattigare, och Hammarö Brukshundklubb är lika många kronor rikare.
Kurs- och medlemsavgifterna är nämligen betalda.

Billy ska gå en grundkurs i allmänlydnad och Ivan ska gå valpkurs med Håkan.

På onsdag nästa vecka börjar Billys kurs, det ska bli himla intressant att se vad den har att bjuda.
Ivans kurs börjar 15 mars, Håkan har redan börjat våndas. Han fick en valpkurs av mig i julklapp, och jag tycker i alla fall att det ska bli superkul att skicka iväg honom. Men så är jag lagd åt det något skadeglada hållet också...

500 meter


Något yngre Ivan - samma favoritfordon


Saker vi gillar
: Mild vinter. NOLL minusgrader, så himla skönt..!
Noll plusgrader också, visserligen.
Men ändå.

Fryslorten Ivan traskade på med riktigt gott mod under kvällspromenaden, i stället för att gå på tre ben var tjugonde meter. Jag tror bestämt att han slog nytt personligt rekord idag, drygt en halv kilometer på helt egna tassar - utan paus och utan gnäll.

Duktigt plutt!



Dagens sport och motion

Jag och Billy har precis kommit hem från söndagspromenaden med Ida och papihuahuan Jissa. Vi åkte ut till Sörmon och gick hundspåret på 4 km.
Eller gick och gick... Vi pulsade och svor mest. Det var riktigt jobbig, djup snö emellanåt.

Hundarna var desto lyckligare, och Billy svepte som en vind genom tallpinneskogen. Herregud, vad han älskar att springa..! Hans glädje smittar verkligen av sig, så när han försvinner i ett lyckorus kommer man på sig själv med att stå och le som ett fån.

Nu ligger han i soffkoma.
(Jag med!)

Dog Spinny

Billy fick jobba lite med sin Dog Spinny idag. Han är så ruskigt snabb nu för tiden så det är en enkel match för honom. När han hade gjort några omgångar fick Ivan prova.

Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg hur han reagerade när han hittade godbiten (torrfodret, visserligen. Han är ganska lättmutad). Såhär gjorde han gång på gång, ofta tre-fyra varv för varje fynd.

Ivan demonstrerar tydligt varför Dog Spinny heter just Dog Spinny:


Ni hör ju själva hur road jag är.

 


Fokus

Varken Billy eller Ivan har varit helt fokuserade på sistone...
Höhöhö


Studiobilder (från mitt vardagsrum!)

 


Ivan 15 veckor!

Idag blir Ivan 15 veckor och han har precis kommit upp till 2200 gram.
Nu väger han dubbelt så mycket som när han var 9 veckor och flyttade hit - och lika mycket som Billy vägde när han var 8 veckor.

Det är alltså en ganska rejäl storleksskillnad på pojkarna.

Pill

Just nu håller jag på och sliter med att fotografera hundarna till bloggens header.

Det märks att Billy inte har fått den träning han egentligen behöver nu när Ivan är med och ska ha prinsessan och halva kungarik -hrm- uppmärksamheten. Hans fokus är inte riktigt på topp längre. Jag hoppas innerligt att kursen i allmänlydnad som vi ska gå kommer att stimulera hans virrhjärna tillräckligt.

Hur som helst, mina hundar kommer att vara så proffsiga framför kameran (så småningom) att jag kommer kunna ge dressyrkurser i hundfotografering.




Och ja, jag måste intala mig sådana saker för att inte få ett smärre sammanbrott när varken hundar eller kamera gör som jag vill...


Ivan träffar Eclipse

Idag har Ivan hälsat på Eclipse, en av Billys bästisar.
Eftersom Eclipse är en ganska stor dam (hon är en pitbull), så får de inte hälsa på riktigt än på flera månader, men de nosar och pussas lite medan Ivan sitter innanför min jacka.
Eclipse är störtförtjust i Ivan, hon är visserligen nykastrerad men vill väääldigt gärna ta hand om lillvalpen. Hon har stenkoll på honom när han sitter innanför min jacka medan vi går promenad och han säger så mycket som ett pip ska hon kontrollera att allt står rätt till.

Det är lite synd att vi inte har fler småhundar i bekantskapskretsen, men i morgon ska Ivan få träffa Bingo - en liten sheltiekille som är någon vecka yngre än Ivan.

Idag fick dessutom Andeless två nya valpar, så om några veckor blir det nog ett rejält dvärgpinscherbus.


Billy och Eclipse i somras.
Eclipse är född i Polen, men flyttade till Sverige för några år sen efter en räddningsaktion. Hennes öron är väldigt kuperade, men hon svansen kvar - och ett himla stort hjärta.


Om mig

Jag som skriver den här bloggen heter Lisa.
Jag bor i Karlstad, är född 1986 och är gift med Håkan. Billy och Ivan är våra hundar. Jag är uppvuxen med hund i familjen, först en bearded collie och sedan en cairnterrier. Håkan har aldrig haft någon hund, däremot allergiska bröder.

Jag är utbildad i medie- och kommunikationsvetenskap, har jobbat en hel del som kommunikatör men inehar just nu den tjusiga titeln "grafisk formgivare" och trivs fantastiskt bra med det.

Såhär skaffade vi hund:
Efter en lång lågfrekvent hundkampanj från min sida under 2009 började Håkan inse att det där med hund antagligen skulle vara ett riktigt trevligt koncept. Vi diskuterade egenskaper, raser och kön.

Jag visste väldigt tidigt att en dvärgpinscher kändes rätt. Och utan att Håkan visste något ringde jag till Ingela på Andeless och frågade om vi kunde komma och hälsa på och bekanta oss med hundarna. De hade en kull med fyra stycken fem veckor gamla valpar när vi hälsade på, och efter det var det inte alls särskilt svårt att få över Håkan på min sida. Tre veckor senare flyttade Billy hem hos oss.

Så kan det gå om man inte är uppmärksam.

Att göra oljud

Billy är 16 månader nu, om han hade varit människa så hade han haft finnar hela ansiktet och hormoner sprutandes ur öronen.
Eller vänta lite nu... Det är ju faktiskt precis vad han har.
Han är lika hormonstinn som summan av samtliga karaktärer ur Bert - den siste oskulden.

När vi mötte Thea, chihuahuatanten på andra sidan gården, under kvällspromenaden hade han först i uppvisning i bensprättning på elitnivå - och som grand finale började han jucka i luften.
Lilla gubben, det är inte lätt att bli vuxen...

Han pendlar dessutom mellan att vara stenkool och stabil och att vara nojig och feg. Jag hoppas innerligt att det är hormonerna som spökar.
Idag har vi påbörjat lite KBT mot den plötsliga fegheten - han har fått göra oljud.
Utrustad med kakburk av plåt, klicker och ost har vi spenderat några minuter på köksgolvet. Kakburken fick i uppgift att vara target, och Billy började ganska svagt men avslutade storartat.

Det är fantastiskt vad lite ost kan göra för modet.


Nytt!

Nu får hundarna flytta ut från min vanliga blogg, den har blivit helt invarderad av hundsnack och bilder och allt som hör hundlivet till.

I stället får hundsnacket härja fritt här, på Billy och Ivans helt egna blogg. Här ska det snöas in på dvärgpinscherliv, Ivans upptåg och utveckling, shoppingrapporter, träningsfunderingar och massor av skryt om Billy.
Fint som snus, skulle jag vilja påstå.


Vill man läsa alla inlägg från den gamla bloggen kan man klicka här.

Bilder


(Foto: Andeless)



Ivan

Ivans riktiga namn är Andeless White Russian och han är född 2010-11-13.

Ivan är döpt efter Ivan den förskräcklige. Vi ville ha ett ryskt namn, och det passar honom alldeles utmärkt.
Han är nämligen en riktig busunge, och det är 100% hyss och upptåg under hans vakna tid. Han är dessutom en tuffing, som ifrågasätter och skäller ut det mesta och som gärna hade utsett sig till envåldshärskare om han bara kunnat.

 

 


 

När Billy var ungfär åtta månader gammal började vi prata om att skaffa en till hund.
Tidsmässigt låg det bra till att göra det innan min utbildning var klar och medan Billy fortfarande var ganska ung. Dessutom skulle Shelina ha valpar i slutet av 2010, och eftersom hon både är en mysig kelgris och (enligt Håkan) har rätt färg, så var det många bitar som föll på plats.
Från början var det tänkt att vi skulle bli fodervärdar, om en av valparna var en hane. Det planen ändrades dock direkt efter att Ivan föddes.

Ivan var den enda valpen i den första kullen efter två av hundarna som Andeless har importerat från Ryssland. Intresset för kombinationen var stort, och Ivan blev något av ett anitklimax; inte nog med att han var den enda valpen - han föddes dessutom med kroksvans och en vit fläck på bröstet.

Varken kroksvans eller vita hårstrån ger några poäng i utställningsringen, men det gör ingenting..!
 
 

 

 


Billy

 
Billy heter egentligen Andeless A Bite of Antares och är född 2009-10-19.
 
Billy är en riktig goding, och en riktig storebror. 
Han älskar ost, päls och att springa jättefort. Och han är barnsligt förtjust i att leka - något som gör honom till en riktig kompismagnet och en utmärkt lekfarbror. Billy är dessutom en duktig spårhund och en hejare på agility. 

Antares är en för övrigt röd superjätte, den ljusaste stjärnan i skorpionens tecken.
Billy är också en röd superjätte; han har en matchvikt på 7 kilo och är 33 cm hög.

Ögonlysning: UA (2011-02-09)
Patella: UA (2011-02-09)
Höjd: 33 cm 

 


Känd mental status
2011-06-11

BPH
2013-10-19
Läs mer om Billys BPH här och här.

Uppdaterat spindeldiagram:

 

 
 
Spindeldiagrammet innan uppdateringen i oktober 2014:
  
 

 
Viltspår Öppen klass:

2013-10-03 | 1 pris SSRK/VL, Botorp | CHAMPION!

Domare: Gunilla Karlström
 
 
2013-08-08 | 1 pris SSRK/VL, Botorp

Domare: Ann-Christin Elfsmo
 
 
2012-11-01 | 1 pris SSRK/VL, Botorp

Domare: Ann-Christin Elfsmo
 

Anlagsprov för viltspår:
 
2012-07-16 | Godkänd SSRK/VL, Botorp 

En spårnoga hane, spårar i ett för uppgiften väl anpassat tempo. Löser provets alla vinklar utmärkt. Klarar sina sträckor bra. Klarar bloduppehållet. Lokaliserar viltdelen med ringning. Ett riktigt duktigt ekipage! Lycka till i nästa klass!

DomareAnn-Christin Elfsmo
 



Officiella utställningar:
 
2014-08-23 | Diskvalificerad Svenska Schnauzer- pinscherklubben, Stockholm
 
Fina proportioner på höjd och längd. Bra huvud och uttryck, fina öron. Makerad haka. Utmärkt över- och underlinje. Välformad bröstkorg. Goda vinklar fram och bak. Fina tassar. Rör sig välbalanserat och harmoniskt med ett bra flyt i sitt steg. Fin attityd. Diskvalificerad på grund av storlek. 
 
Mätresultat: 33 cm
Mentalitet: Härlig
 
Domare: Jan Herngren
 
 
2014-08-23 | Diskvalificerad Dvärgpinscherklubben, Stockholm
 
Allt för stor, 34 cm. Mycket välbyggd. Maskulint bra huvud, mycket bra hals. Kort, kompakt kropp, välutvecklad bröstkorg med bra förbröst. Goda vinklar och typiska bra rörelser.
 
Domare: Rodi Hübenthal
 
 
2011-07-31 | Very Good Värmlands Kennelklubb, Ransäter
 
Maskulin hane, bra uttryck, stram hals, kvadratisk kropp. Bra kors, välmarkerat förbröst, tillräckligt vinklad. Bra päls och färg. 33 cm hög. Rör sig med ett relativt bra steg.
 
Domare: Thord Byström
 
 
2011-07-29 | Very Good Värmlands Kennelklubb, Ransäter
 
Maskulin helhet på större sidan. Välskuret huvud. Saknar en del premolarer. Bra kropp, kors, svansansättning. Välburen svans. Lite knappa vinklar. Utmärkt päls och färg. Rör sig väl. 
 
Domare: Gertrud Hagström


2011-07-03 | Excellent - 2 Södra Älvsborgs Kennelklubb, Borås

Top size male, strong head, dark eyes. Ears could be a bit better. Strong neck. Good topline. Good tailset. Well carried on the move. Good coat and colour. Moved very well behind and in front.

Domare: John Watson


2011-07-02 | Excellent - 2 Svenska Schnauzer-Pinscherklubben, Borås

Utmärkt typ, benstomme och proportioner, men tyvärr alltför stor. Vackert huvud, utmärkt hals och överlinje. Tillräckligt vinklad fram och bak. Rör sig typiskt. Utmärkt temperament.

Mätresultat: 32 cm
Domare: Teija Urpelainen


2011-06-04 | Excellent Norra Älvsborgs Kennelklubb, Vänersborg

Bra storlek av utmärkt typ. En hanhund av den något stora sidan. Vackert maskulint huvud, något mjuka öron. Korrekt bett. Mörka ögon. Något lite halsskinn. Mycket bra överlinje och svansansättning. Bra vinkling i skuldra och överarm, raka fina framben. Tillräckligt bröstdjup. Kunde ha något mer vinkling bak. Rör sig med ett bra steg.

Domare: Lena Stålhandske


2011-04-17
 | Excellent - 4 Västerås, ABB Arena

Stor hane med mycket bra resning, nästan kvadratisk. Välvinklad fram och bak, aningen sluttande kors. Bra huvud med prarallella linjer och bra längd. Vacker halslinje. Fria rörelser, kan ha mer kraft fram. Mycket bra temperament.

Domare: Kirsi Laamanen

 




 

 


RSS 2.0