Patellaluxation

Ivan har det på sitt vänstra bakben, vi märkte det för ungefär två år sedan men vi har inte konstaterat det hos veterinär. Han lider inte av det, han har inte ont och knäleden "ploppar" ganska sällan. Själva ploppandet har oftast hänt när han liksom har fläkt benet lite, till exempel när det har varit snö, halkigt eller när han har glidit på stenar. Det går över av sig själv, men går snabbare om jag (eller någon annan) hjälper till att ploppa tillbaks benet i rätt position. Det är väldigt odramatiskt och han är helt oberörd av det, så det handlar inte om någon smärta och han har aldrig visat någon hälta.
 
Men jag funderar lite på vad vi ska ägna oss för aktiviteter?
Jag har googlat och det finns faktiskt inte så himla mycket information om det. Jag kan tänka mig att agility inte är den ultima sporten för Ivan med alla hopp och språng, till exempel. Men jag vet inte. Ska jag tänka "vila" så att det inte belastas, eller ska jag tänka "bygga" och belasta lagom?
Vet du som läser något?

Kommentarer
Postat av: Elinore

Det bästa skulle vara att börja med rehab och bygga ordentliga muskler.

Svar: Hur bygger vi ordentliga muskler där det behövs, och var behövs de? Han har rehabats en del (som friskvård) och får ofta massage med fokus på lår och ryggslut. Han rör sig obehindrat och är inte särskilt rädd om sig i och med att han inte har ont, vi tränar en del på pilatesboll och han är lös i skogen och tar sig fram genom både blåbärsris och sandtag.
Lisa

2014-10-15 @ 12:44:58
URL: http://www.neoverona.weebly.com
Postat av: Johanna Claesson

Jag var på föreläsning med Stefan Rosén igår, och han menade på att viktmanschetter är bra för alla hundar, både i rehab-syfte och träningssyfte. Så länge man inte har för tungt i ger de enbart positiva effekter.
Det kanske kan vara något att kolla upp?
Han sa att manschetterna går att köpa hos hundfysioterapeuter och att man då får med ett träningsschema :)

2014-10-15 @ 23:02:17
URL: http://johannaclaesson.se
Postat av: Johanna Claesson

Eller så köper man dem direkt av honom, här, och får med info:
http://www.redog.nu/index.php?route=product/product&product_id=110

:)

2014-10-15 @ 23:04:08
URL: http://johannaclaesson.se
Postat av: Sandra

Rallylydnad är super kul och något alla hundar kan göra. Innehåller dock hopp men med tanke på hans storlek så är hindret 10 cm högt. :)

Vet att några simmar med sina hundar för att bygga upp musklerna.

2014-10-17 @ 12:06:23
URL: http://livetsomlukas.WordPress.com
Postat av: Jonna

Min Dixon har PL grad 2 på båda knäna, med ovanligt mycket symptom enligt både vet. och fysioterapeut. Vi har gått till fysioterapeut varannan vecka i ett halvårs tid nu, sen vi fick diagnosen, men det beror på att han troligtvis alltid haft ont av sina knän och försökt avlasta, och då istället belastat ryggen, som lett till att han fick diskbråck. Han har alltså haft mycket smärta i kroppen under vintern och början av våran, och var otroligt utåtagerande mot oss i familjen - innan vi fick reda på vad det berodde på och då började behandla.

I dagsläget får han tillskott för att hjälpa lederna så gott det går (Senior från Svenska Djurapoteket, Nyponpulver från BoT och Laxolja från Svenska Djurapoteket), plus då laserbehandling varannan vecka. Dessutom rehabtränar vi 3-4 pass i veckan, enligt träningsprogram som vi fått från fysioterapeut. Enligt henne (Anna Vennberg Skoog på Hund i Harmoni) så ska vi ha varannan dag med fysisk ansträngning/aktivitet, och varannan dag med lite fysisk ansträngning/aktivitet ("vila"). Vårat träningsprogram innebär bland annat gå i vatten (förslagsvis badkaret om man har en liten hund), skritt i backar, skritta i blåbärs-/lingonris, och även ibland balansträning på pilatesboll. Dessutom försöker jag få in minst 2 gånger i veckan på våra skogspromenader, att vi skrattar kontrollerat i djup mossa.

Det jag fick höra från vet. (specialist ortoped) var att vi skulle undvika mycket hopp och helst inget drag på något sätt, då det innebär att hunden lägger vikten framåt och därför är risken större att benet hamnar i utsträckt läge (bakåt) och det är då det är lättast för knät att hoppa ur led.

2014-11-01 @ 14:45:25
URL: http://starkteam.wordpress.com
Postat av: Jonna

Som svar på din fråga längre upp, så är det runt knät du behöver mycket muskler på hunden, för att hjälpa till att hålla knäskålen på plats. Det behövs framförallt när han blir äldre och muskelfästena blir lite slappare.

2014-11-01 @ 14:47:07
URL: http://starkteam.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0