Kastrera eller inte kastrera...

Vi har länge sagt att Ivan ska kastreras. 
Han har ett mer utpräglat hanhundsbeteende än vad Billy har, han markerar inomhus och ska verkligen inte användas till avel - så egentligen finns det inget som talar emot en kastration. Hade han varit en häst hade han varit kastrerad för länge sedan.
 
Jag har funderat på en så kallad kemisk eller chipkastrering.
Bara för att se vad som händer.
Det kostar ungefär 1000 kronor, och effekten kan vara i ett år - men oftast kortare tid än så. Tävlingskarensen är dessutom 6 månader (!!).
 
Emma Jigler har skrivit en uppsats om handhundar som behandlats med deslorelin, så nu finns det verifierad information och statistik om chipkastrering. Väldigt intressant läsning!
 
Till exempel:
  • Hos 53 % av de behandlade hundarna ansåg ägarna att behandlingen haft fullständigt önskad effekt men hos 16 % sågs ingen önskad effekt alls.
  • Det visade sig att de vanligast förekommande indikationerna för behandlingen var översexuellt beteende, aggressivitet och olika former av prostatabesvär
  • Majoriteten av ägarna såg effekt av behandlingen inom 4 veckor.
  • Effekter som noterats hos de behandlade hundarna var minskat översexuellt beteende och intresse för tikar, minskad aggressivitet, ökad aptit. 

 

 


Kommentarer
Postat av: Dessi & Teddie :)

Ska ni kastrera skulle jag köra på en riktig, med chippet kan det komma en del dåliga biverkningar och oftast blir resultatet inte detsamma som med en riktig kastrering. Inomhusmarkeringen behöver dock inte försvinna av någon av dem om det redan är inlärt. Lycka till :)

Svar: Tack för input! Jag är lite kluven, samtidigt jag tror verkligen inte på hormonpreparat. Så rent moraliskt känns det fel för mig att ens överväga. Nåväl, vi har någon månad på oss. Tänkte göra det innan oktober.
Lisa

2012-08-02 @ 11:07:34
URL: http://lagottonteddie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0